Як керувати освітленням на фотографії: просто про діафрагму

643658c389

Фотографію називають живописним світлом.

Говорячи технічною мовою, камера вимірює світло в сцені, а ви лише вказуєте, скільки саме цього світла має бути використано, для створення підходящого зображення. Це ваша творчість. 

diafragma-3

Аби керувати освітленням на фотографії, використовуються три основні параметри:

  • витримка,
  • ISO,
  • діафрагма.

Кожне з цих налаштувань по-різному вимірює світло. Коли всі три правильно збалансовані, експозиція буде правильною.

bali 3

Зауважте, що кожен з цих параметрів має унікальні характеристики, які й творять художню якість ваших фото. Лише добре розуміючи їх можна контролювати те, що вам хочеться донести глядачеві.

Без названия

Витримка сповільнює або пришвидшує знімання. ISO допомагає проконтролювати чутливість камери до світла, яке доступне в кадрі. І, нарешті, діафрагма створює глибину різкості. Тут вже починається справжня творчість, бо ви керуєте тим, що знаходиться у фокусі та поза ним.

bali

Управління діафрагмою дає вам(фотографові) можливість визначити, на чому акцентувати увагу глядача, яка історія буде розказана в кадрі.

75129803

Як працює діафрагма?

Отже, діафрагма розташована у лінзі, а не в корпусі камери. Чим відкритіший об'єктив, тим більше світла потрапить в кадр. Вибравши певний розмір діафрагми, ви повідомляєте об'єктиву про те, скільки світла має потрапити на світлину й реєструєте це на датчику.

diafragma-358499_630x210

За схожою схемою працює людське око. Зіниці розширюються та звужуються, реагуючи на кількість світла в кадрі. Згадайте похід до темної зали кінотеатру - спочатку не видно нічого, а за кілька секунд очі призвичаюються. Це зіниці розширилися достатньо, аби очі вловили все світло в темній кімнаті.

4-diafragma

Так само все працює, коли вийти на вулицю сонячного дня — все здається занадто яскравим. Зіниці  регулюються так, аби в очі потрапляло менше освітлення. Ну от і діафрагма об'єктива працює так само. А зміна налаштувань діафрагми діє подібно до того, як розширюються чи звужуються ваші зіниці.

af2ef6a0e2c9c528b09655df79f3b312_XL

Розмір отвору діафрагми вимірюється f-зупинками (дробовими «стопами»).

Без названия (1)

Не обов'язково запам'ятовувати точні цифри. Важливо бачити діапазон у налаштуваннях.

Порада: чим менше число f-stop (наприклад, f/1.8), тим більше відкрита діафрагма. Це значить, що крізь лінзу проникне більше світла, і навпаки — чим більше число f-стоп (наприклад, f/22), тим менше відкриється діафрагма, і менше світла потрапить в об'єктив.

diafragma-4

Думайте про f-stop, як про дроби. Просто замініть F на цифру «1». ¼ тортика  — це більше, ніж 1/16 тортика.

Примітка: не всі об'єктиви побудовані однаково. Різні лінзи мають різні отвори. Деякі мають ширший діапазон, деякі — вужчий. Стандартна лінза коливається від F/3.5 до F/22. Є спеціальні об'єктиви, наприклад, від F/1.2.

f-rasst

Бачити глибину різкості

Ось тут вже справді цікаво — коли отвір об'єктива розширюється чи звужується, він вимірює глибину різкості. Так само працюють і ваші очі!

zk0zZ5fRO_DQLUfmxOGB_g

Щоби це прочитати, ви дивитеся на екран, і, в основному, сфокусовані на словах. Поза екраном комп'ютера видно й інші речі, але вони нечіткі. Зверніть увагу, що руки на клавіатурі знаходяться на передньому плані, а ще, можливо, на задньому фоні видно полицю. Все це помітно, але немає чіткої картинки. Ви бачите глибину різкості.

cb0a9ffd7a98

fe1b12de3a68f6bc4af5fcbab6f7eeff--maxi-shirt-dress-maxi-shirts

На гарній фотографії зафіксований передній та середній плани, і фон. Виставляючи діафрагму, ви контролюєте, яка з цих ділянок є в фокусі. Все залежить від бажаного результату.

mastering-depth-of-field-techniques

Визначення глибини поля

За допомогою фокусу (маленький квадрат посередині у видошукачі) ви зосереджуєтесь на певній частині сцени. Ця точка стає найрізкішою частиною зображення. Є ще ділянки перед та позаду точки, на якій фокусуємся.

354-1

Саме відстань від переднього відтинку перед точкою, на якій фокусуємось, до заднього, і є глибиною різкості. Отож, лише вам вирішувати, що ж має бути чітким на знімку, вибравши певний отвір діафрагми.

Без названия (2)

Ось фото мавпочки над обривом. Зелені листочки на передньому плані та скельний храм на фоні є поза фокусом. Все це знаходиться поза глибиною різкості. Але саме так найлегше привернути увагу до основного в кадрі.

549b6c45e6c6c1d

Пам'ятайте, що чим нижче число f-stop, тим більший отвір діафрагми і тим більше світла проникає через лінзу. Це означає, що мала частина вашої сцени є у фокусі, тому глибина різкості невелика.

І навпаки — чим більше число f-stop, тим менше відкрита діафрагма і тим менше світла надходить через лінзу. У цьому випадку в фокусі буде вже більша частина сцени, отже, й більша глибина різкості.

composition-stones

Простіше кажучи, чим більше число f-stop, тим більше предметів буде в фокусі. Чим менше число f-stop, тим менше речей буде в фокусі.

Коли ви фіксуєтесь на певній точці, в цьому місці створюється фокусна площина (focus plane). Все, що на тій же відстані від об'єктива, знаходиться в тій самій фокусній площині, та є у фокусі. (Tack sharp — в різкості).

Без названия (3)

При невеликій глибині різкості (низьке число отвору діафрагми) фокусна площина дуже тонка. А коли глибина різкості стає більшою (високе число f-stop), фокусна площина стає глибшою.

rfhpvqmne8hyhtselgjm

Нижче однакова сцена, сфотографована з різними налаштуваннями діафрагми. Зверніть увагу, що залежно від глибини різкості ми отримаємо різну кількість предметів у фокусі.

Без названия (4)

При f/2.2 чіткими є лише сонцезахисні окуляри. При f/5.6 вже й капелюх стане різким. А за використання f/8.0 вже виділятимуться дерева на фоні. Нарешті, при f/22 все на зображенні буде чітким.

Отже, яку історію має розповідати світлина, вирішувати лише вам.

d0fb39cfbc35d0956b388fff41dd867c_fitted_740x740

Практичні поради

Тепер, коли вам вже зрозумілі основи, пора практикуватися! Ось кілька чудових порад для початку.

Maldives

Установіть камеру в режим пріоритету діафрагми. Ви зможете повністю контролювати отвір діафрагми, не турбуючись про правильну експозицію. Таким чином, просто зосередьтеся на глибині різкості. Це гарний спосіб добре зрозуміти, що робить об'єктив при зміні налаштувань діафрагми.

Screenshot_1

Виберіть предмет або сцену, та знімайте її з різних ракурсів. Фокусуйтеся на різних частинах сцени, так можна буде використати всі налаштування діафрагми.

Застосовуйте ці інструкції для зйомок глибини різкості в різних ситуаціях:

Без названия (5)

При зніманні окремих предметів, як-от портрет дитини, краще використовувати нижчий f-stop - f/1.2 — f/2.8. Бо створення меншої глибини різкості приверне більше уваги до обличчя, а це ж найважливіше у портреті.

Без названия (6)

При зйомці невеликої групи людей (2-5) виберіть діафрагму f/4 — f/8. З більшою глибиною різкості є ймовірність, що всі з групи будуть у чіткості.

Без названия (7)

При зніманні широкої, відкритої сцени, наприклад, ландшафту, коли хочеться, щоби весь пейзаж був чітким, виберіть значення вище f/10.

maxresdefault

Це лише основні пояснення. Фотографія — це форма мистецтва. Будьте креативними та робіть кожне фото  шедевром!)).

361915

Джерело: house.in.ua

Categorised as: Искусство фотографии | Новости | Урок фотографии | Фотоподборки